O post primátora sa v opakovaných voľbách budú uchádzať dvaja kandidáti

03.05.2011 Levoča

Levoča 3. mája (TASR) – Ústavný súd SR zrušil výsledky komunálnych volieb v Levoči a do druhého kola volieb, ktoré sa uskutoční 25. júna, sa prihlásili dvaja kandidáti. Jedným z nich je súčasný primátor Miroslav Vilkovský (Smer-SD) a druhým Milan Majerský (KDH), ktorý namietal na výsledok novembrových volieb.
„Mojím prvým predpokladom je, že mám podporu všetkých vládnych strán a napojenie na rezortné ministerstvá,“ zdôvodnil svoju kandidatúru Majerský. Upozornil na možné skupovanie rómskych hlasov a ovplyvňovanie voličov, Ústavný súd jeho námietke nakoniec vyhovel, hoci skupovanie rómskych hlasov sa nepotvrdilo.
V prípade, že bude vo voľbách úspešný, chce predovšetkým priniesť pracovné miesta do Levoče v oblasti cestovného ruchu a drobného živnostníctva, pritiahnuť aj väčšieho investora. Oproti novembru dôjde v jeho predvolebnom programe k určitým korektúram, zatiaľ ich však konkretizovať nechce.
Vzhľadom na to, že počas novembrových volieb došlo k určitým pochybeniam, bude jeho tím dohliadať na to, aby voľby neboli manipulované. „Pochybenia boli, dokázal to výrok Ústavného súdu, my si musíme predovšetkým postrážiť lokality, kde došlo k určitým manipuláciám alebo prešľapom,“ zdôraznil Majerský. Na predvolebnú kampaň si vzal úver vo výške 6500 eur, podporovať ho budú okrem materskej KDH aj SDKÚ-DS, Občianska konzervatívna strana, Most-Híd, SaS a SDĽ.
Súčasný primátor Miroslav Vilkovský pred opakovanými voľbami zdôraznil, že rómske hlasy nikdy neskupoval, čo potvrdil aj Ústavný súd. Podľa neho ide o útoky na jeho osobu zo strany oponentov. „Ten najväčší, ktorého som v novembrových voľbách porazil, je Milan Majerský, ktorý ponúka alternatívu voči mne. Je to ten istý Milan Majerský, ktorý za štyri roky v levočskom parlamente podporil 90 percent predložených návrhov,“ upozornil primátor. Svojho oponenta vyzval na otvorenú verejnú diskusiu, v ktorej by obaja predstavili svoje vízie do budúcna. Vilkovský sa chce v nadchádzajúcom volebnom období oprieť o tri nosné témy, ktorými sú zvýšenie počtu pracovných pozícií v meste o 500, počas troch rokov zvýšiť počet turistov v Levoči o 30 percent a vytvoriť v meste kvalitnejšie miesto pre život občanov. „Musíme zlepšiť propagáciu mesta navonok, ale aj dovnútra, chceme znížiť počet pracovníkov na investičnom oddelení a chceme ich presunúť do oblasti strategického rozvoja cestovného ruchu,“ vysvetlil Vilkovský.
Primátor ide do volieb s podporou šiestich politických strán - konkrétne Smeru-SD, SNS, HZDS, HZD, Slobodného fóra a Novej Demokracie. Náklady na volebnú kampaň zatiaľ predbežne vyčíslil na 10.000 eur, z čoho časť tvoria jeho osobné finančné prostriedky a časť vynaložia jednotlivé politické strany, ktoré ho podporujú. „Podstata celej tejto kandidatúry je tá, že počas rokov 2007–2010 sa nám podarilo vykonať veľa práce pre Levoču, treba si uvedomiť, že do tohto mesta prišli, či už priamo alebo nepriamo, investície vo výške 29 miliónov eur,“ dodal Vilkovský.
 

Vyberte región